Ostatnio zdobył pan kulinarną nagrodę. Proszę powiedzieć dokładnie, jaką i za co?
-Z przyjacielem Maciejem Wiśniewskim braliśmy udział w ogólnopolskim konkursie „Smaki Podlasia” i zajęliśmy pierwsze miejsce. Dodam, że Maciej jest z Białegostoku. Znamy się od wielu lat, bo pracowaliśmy kiedyś razem. Naszym pierwszym nauczycielem był szef kuchni Artur Sienkiewicz, który dwa lata temu wygrał ten konkurs i poprosił nas, żebyśmy jako jego tzw. synkowie wzięli udział w tych zmaganiach. Udało się nam wygrać.
Wróćmy do dania konkursowego. Z czego się ono składało?
-Na początku nie wiedzieliśmy, jakie składniki będą wymagane na talerzu. Wśród produktów znalazły się policzki, dwa rodzaje twarogu z Piątnicy, mleko owsiane, ziemniaki, bulion warzywny, zredukowany sos z wina czerwonego i sos jalepeno. To były produkty główne, które należało wykorzystać w przygotowywanym daniu. Policzki ugotowaliśmy i zrobiliśmy z nich roladkę, do środka włożyliśmy wędzony twaróg. Jako jedyni zrobiliśmy roladę, a nie podaliśmy policzków w całości. Do tego przygotowaliśmy puree z batata, mus z pieczonej cebuli, chipsy z pietruszki i obsmażoną brukselkę. Dodaliśmy do tego ugotowanego w całości ziemniaka, którego potem upiekliśmy i uwędziliśmy sianem. Całość wykończyliśmy zmieloną trawą żubrową i oliwą kolendrową.
Napisz komentarz
Komentarze