Na zrobienie pierwszego kroku w kierunku poznania winiarstwa domowego każdy sezon jest dobry. Chociaż w potocznym rozumieniu domowy wyrób win kojarzy się z jesienią – porą zbioru owoców, to w rzeczywistości każda pora roku jest odpowiednia do poczynienia kolejnego nastawu winnego. Zimą użyć możemy egzotycznych owowcó, ususzonych lub zamrożonych owoców, wiosną możemy pokusić się o nastaw z płatków kwiatów, latem – z pierwszych owoców, takich jak truskawki. Możliwości mamy naprawdę niemal nieograniczone.
Jest to hobby stosunkowo tanie. Potrzebny sprzęt, przynajmniej na początku przygody z winiarstwem to baniak szklany o pojemności przynajmniej 5 l, korek wraz z fermentacyjną rurką, a do kompletu przydadzą się drożdże winne i pożywka do nich. W międzyczasie, jeśli tylko polubimy czynności związane z winiarstwem, będziemy dokupować kolejne naczynia i bardziej specjalistyczne narzędzia (na przykład cukromierz), których jednak nie ma wiele i nie są one niezbędne do zrobienia pierwszych win.
Napisz komentarz
Komentarze