Pojemniki do przechowywania żywności.
W lodówce powietrze jest suche. Aby żywność nie wyschła, należy przechowywać ją w specjalnych pojemnikach, pergaminowym papierze lub folii. Przechowywanie żywności w folii ma jednak wady. Nie przepuszcza ona powietrza, słabo przepuszcza parę wodną, przez co rozwija się w jej wnętrzu pleśń. Papier jest najsłabszą ochroną przed wysychaniem. Plasterki wędliny najlepiej jest owinąć papierem śniadaniowym i włożyć do plastikowego pojemnika na żywność. Naczynia z gotowymi potrawami umieszczaj w lodówce szczelnie przykryte. Nowoczesne lodówki automatycznie się odmrażają, parujące potrawy oszraniają tylną ściankę lodówki i osłabiają proces chłodzenia
Ze względów bezpieczeństwa nie mroź wędlin, serów i produktów garmażeryjnych. Dwukrotne zamrażanie również jest zabronione. Powoduje ono ciężkie zatrucie pokarmowe. Żywność rozmrożoną przyrządź i zjedz od razu. Żywność najlepiej jest zamrażać na minimalnie 3 miesiące. Zanim zdecydujesz się zamrozić żywność, sprawdź etykietę produktu lub instrukcję lodówki. Produkty w zamrażalniku układaj ciasno, aby praca zamrażalnika nie była zakłócona. Temperatura jaka powinna panować w zamrażalniku to minimum -18 stopni Celsjusza.
Napisz komentarz
Komentarze