Co przechowywać w dolnych szufladach?
Na dnie lodówki temperatura sięga 10 stopni Celsjusza, dlatego jest to idealne miejsce do przechowywania warzyw i owoców. Mniej trwałe owoce mogą leżeć na najniższej półce nawet dwa dni bez mycia. Sałata lub szczypiorek możesz przechowywać w dolnej szufladzie do kilku dni.
Opakowanie sałaty musi być nieszczelne. Obieg powietrza musi być swobodny. Jeżeli zabraknie powietrza sałacie, azotany, których może być duża ilość w sałacie, przekształcają się w szkodliwe dla zdrowia azotyny i pojawiają się problemy zdrowotne.
Na dolnych półkach dobrze jest przechowywać sery twarde. Wilgotność i temperatura panująca na dnie lodówki sprawia, że sery bardzo dobrze dojrzewają.
W ofercie wielu sklepów znajdują się specjalne pojemniki do przechowywania warzyw, owoców i serów, ze szczególnym uwzględnieniem sałaty. Pojemniki do przechowywania sałaty mają regulowany przepływ powietrza, co pozwoli stworzyć idealne warunki dla tego typu warzywa.
Napisz komentarz
Komentarze