Tegoroczny sezon już zamknięty, ale pszczelarze nie składają jeszcze podkurzaczy, czyli urządzeń służących do odymiania pszczół.
-Teraz pszczelarze przygotowują się do zimy –zdradza Alfred Judycki. -Dokarmiamy pszczoły i podajemy im odpowiednie lekarstwa. Przed pierwszymi przymrozkami musimy ocieplić ule. Trzeba także zebrać wszystkie ramki z uli i zadbać by nie zniszczyły ich robaki oraz odpowiednie je zmagazynować.
Warto też przypomnieć, że miód jest bardzo zdrowy i należy, jak mówią augustowscy pszczelarze, kupować go ze sprawdzonego źródła, bo często możemy naciąć się na podrabiany miód. Ten zaś nie ma takich wartości jakbyśmy oczekiwali. Augustowskie miody należą do jednych z najlepszych. Dowodem tego zapewne jest pierwsza nagroda za augustowski tradycyjny miód łąkowo–bagienny z pasieki Alfreda Judyckiego na tegorocznej Biesiadzie Miodnej w Kurowie.
Napisz komentarz
Komentarze