W grudniu przed Bożym Narodzeniem szkoła pięknie pachniała piernikami. W dniu pizzy wszystkich zwabiły do szkolnej kuchni zapachy pizzy przygotowywanej przez starsze klasy. W kwietniu tradycyjnie już odbędą się zawody klas w przygotowaniu zdrowych przekąsek, koktajli warzywno- owocowych, szaszłyków owocowych itp. Wszystko to jest możliwe dzięki zakupieniu profesjonalnego, nowoczesnego wyposażenia kuchennego z programu „Laboratoria Przyszłości” w ramach inicjatywy edukacyjnej realizowanej przez Ministerstwo Edukacji i Nauki. Lodówki, piekarniki, kuchenki indukcyjne, stoły robocze, miski, gofrownice, opiekacze, stolnice, wałki, fartuchy, zastawa stołowa….. szkolna kuchnia w Nowince jest w pełni wyposażona.
Sposób wykorzystania kuchni dostępnej dla uczniów jest nieograniczony. W sposób praktyczny można uczyć tam matematyki w klasach młodszych, np. realizując innowację „Matematyka od kuchni”. W kuchni można też praktycznie uczyć języka obcego- nazywać owoce, warzywa, produkty spożywcze, sprzęty kuchenne. Można też stworzyć szkolną książkę kucharską z tradycyjnymi, regionalnymi przepisami. Bez przerwy w szkolnej kuchni pieką i gotują uczniowie ze szkolnego Wolontariatu czy Samorządu Uczniowskiego, organizując różnego rodzaju akcje charytatywne. Uczniowie gotują też w czasie zajęć kreatywnych, godzin z wychowawcą, techniki, wychowania do życia w rodzinie…..
Dyrektor szkoły, Wiesława Chrulska, widzi w realizacji tego projektu same zalety. „Takie zajęcia dają uczniom możliwość efektywnego uczenia się, czyli uczenia się przez praktyczne działanie i doświadczanie. Lekcja w kuchni powoduje, że wszyscy są bardzo zaangażowani w czasie takich zajęć, a najwięcej satysfakcji przynosi samodzielne wykonanie potraw. Kuchnia w SP w Nowince jest bez przerwy wykorzystywana, wspaniałe jest to, że szkoła jest otwarta na rodziny uczniów. Takie wspólne gotowanie najmłodszych oraz ich mam i babć integruje i pomaga wymianie umiejętności między starszym i młodszym pokoleniem.”
Szkoła Podstawowa w Nowince
Napisz komentarz
Komentarze