Zasada jest prosta. Składniki z każdego przepisu trzeba wrzucić do miski, wymieszać za pomocą miksera na jednolitą masę i piec w formie o dowolnym kształcie około godziny, w 170 stopniach. Dla pewności warto pod koniec sprawdzić, za pomocą patyczka, czy ciasto w środku nie jest surowe.
Składniki na ciasto jogurtowe:
- 350 gramów mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
- 100 g cukru,
- pół szklanki oleju,
- 300 ml jogurtu naturalnego,
- cukier puder do udekorowania po upieczeniu.
Składniki na ciasto czekoladowe:
- dwie szklanki cukru,
- dwie szklanki mąki pszennej tortowej,
- 60 gramów gorzkiego kakao,
- szklanka mleka o temperaturze pokojowej,
- pół szklanki oleju,
- kilka kropel aromatu waniliowego,
- szklanka wody,
- jedna płaska łyżka proszku do pieczenia,
- jedna mała łyżeczka sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- 2 jajka.
Składniki na ciasto cytrynowe:
- 3 jajka,
- szklanka cukru pudru,
- sok z dwóch całych cytryn,
- otarta skórka z cytryn, które wyciskamy,
- 1/3 kostki margaryny do pieczenia,
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
- jedna płaska łyżka proszku do pieczenia,
- jedno opakowanie 200 gramów śmietany kwaśnej 18 proc,
- cukier puder do udekorowania gotowego wypieku.
Składniki na ciasto z jabłkami:
- 10 czubatych łyżek mąki pszennej,
- pół szklanki cukru,
- 100 ml oleju,
- 3 duże jajka,
- paczka cukru wanilinowego,
- jedna łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 kilogram jabłek pokrojonych w kosteczkę,
- cukier puder do udekorowania po upieczeniu.
Składniki na ciasto marchewkowe:
- szklanka mąki pszennej tortowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szklanka cukru,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 3 duże jajka,
- jedna szklanka oleju,
- jedna łyżeczka aromatu waniliowego,
- cztery średnie marchewki starte na drobnych oczkach,
- garść posiekanych orzechów włoskich,
- jedna łyżka cynamonu,
- cukier puder do posypania gotowego wypieku.
Napisz komentarz
Komentarze