Sophia Loren powiedziała, że gotowanie to akt miłości i podarunek. Dyskusyjny Klub Filmowy „Kinochłon” przygotował właśnie taki smakowity podarunek miłośnikom kina i pysznego jedzenia. Postanowił połączyć sztukę filmową i kulinarną w jedno i zaprasza na niezwykłe wydarzenie pod hasłem „FilmuJemy, czyli mini przegląd kina kulinarnego”. W ramach tego przedsięwzięcia pokaże dwa filmy o jedzeniu i wraz z kulinarnymi partnerami przygotuje tematyczne kolacje.
W obecnych czasach gotowanie, podawanie i jedzenie osiągnęło wymiar sztuki. Wygląd potraw coraz częściej przypomina wyszukane rzeźby czy barwne obrazy. Sztuka filmowa także doszła do perfekcji. Zresztą warto dodać, że coraz częściej w filmach dokumentalnych czy też fabularnych staje się głównym bohaterem. Dyskusyjny Klub Filmowy „Kinochłon” w Augustowie postanowił połączyć obie te sztuki i wraz z partnerami Ogródkiem Pod Jabłoniami, Tawerną Fisza Concept by Marcin Budynek i Films for Food zaserwuje widzom ucztę dla ciała i ducha. Przegląd filmów odbędzie się 13 i 14 listopada. Pierwszego dnia wydarzenia, o godz. 18.30 w Kinie Iskra obejrzeć będzie można film pod tytułem „Dziennik braci Roca. Szkocja" w reżyserii reż. Laura Otálora Pardo. Jedno z najsłynniejszych rodzeństw w światowej gastronomii, bracia Joan, Josep i Jordi Roca kierując się ciekawością, spragnieni nowej wiedzy, wyruszają w ekscytującą podróż po Szkocji. Podczas podróży bracia odkrywają nieznane produkty rolników, hodowców i poznają najbardziej innowacyjnych lokalnych kucharzy. Finałem projektu jest spektakularne menu ich autorstwa, podsumowujące wszystko, czego nauczyli się o Szkocji. Partnerem tego pokazu będzie Tawerna Fisza Concept by Marcin Budynek, która po filmowej uczcie zaprasza 13 listopada, o godz. 21.00 do swojej restauracji na kolację tematyczną.
-Uwielbiam szkockie jedzenie i to nie tylko haggis czyli słynną wątrobiankę z podrobami tylko też inne szkockie dania takie jak ziemniaki przecierane z kapustą i warzywami. Szkocka kuchnia to przede wszystkim genialne produkty, dziki łosoś czy wyśmienite owoce morza i jedna z najlepszych na świecie jagnięcina -mówi Marcin Budynek z Fiszy, który dokonał wyboru filmu na to wydarzenie. -Porównuję trochę Szkocję do naszego Podlasia. Tereny szkockie trochę mi przypominają nasze okolice. Bracia Roca to przede wszystkim od parunastu lat kulinarna światowa czołówka i naprawdę film o nich polecam gorąco. Nikt na pewno na seansie nie będzie się nudził. Film przedstawia szkocką kulturę, nie tylko kulinarną. Oglądając bierzemy udział w podróży przez piękne plenery, odwiedzamy lokalnych producentów i poznajemy genialnych ludzi związanych ze sztuką kulinarną. Jeśli chodzi o kolację to zaserwuję dzikiego łososia, dzikie ostrygi i jagnięcinę. Nie śmiałbym jednak odtworzyć dań z filmu więc będzie to taka moja kulinarna interpretacja na oryginalnych szkockich produktach, ale nawiązana do kuchni podlaskiej.
Drugiego dnia, czyli 14 listopada, o godz. 18.30 Kinochłon zaprasza na pokaz filmu „Noma. My Perfect Storm" w reżyserii Pierre Deschamps. Obraz opowiada o najlepszej restauracji świata oraz o René Redzepim, człowieku który ją stworzył. Do Nomy, która mieści się w starej dzielnicy Kopenhagi pielgrzymują krytycy, eksperci kulinarni, restauratorzy i smakosze z najbardziej odległych zakątków świata. Przyjeżdżają by poznać kunszt jednego z najbardziej znanych i cenionych współczesnych szefów kuchni. Noma, wyróżniona dwiema gwiazdkami Michelin, czterokrotnie zwyciężała w prestiżowym rankingu The World's 50 Best Restaurants. Po ponad dekadzie sukcesów jej twórca zamknął restaurację w dawnej siedzibie i podróżował po świecie przygotowując pop-upy w Tokio oraz Sydney, a w 2018 roku otworzył Nomę 2.0, w nowej formule i w innej części Kopenhagi. Partnerem spotkania z Nomą będzie Ogródek Pod Jabłoniami, który specjalną kolację, inspirowaną daniami Nomy przygotuje 5 grudnia, o godzinie 19.00.
-Wybraliśmy film o Nomie z pobudek ideowych, bo właśnie ideą gotowania tej restauracji, która trzy lata z rzędu zdobyła tytuł najlepszej restauracji na świecie i po jednej wpadce ponownie ten tytuł otrzymała, jest sezonowość, wykorzystanie lokalnych produktów i podanie dań w najczystszej formie. Chcemy zmierzyć się trochę z Nomą podczas naszej kolacji tematycznej. Oczywiście nie odwzorujemy dań Nomy, ale wykonamy potrawy inspirowane jej menu -tłumaczy Paweł Bielawski, właściciel Ogródka pod Jabłoniami. -Zapraszam na film, bo można w nim podglądnąć pracę tej niesamowitej restauracji i zobaczyć fenomen Nomy.
Bilety na filmy w cenie 15 zł (lub karnet DKF) do nabycia w Miejskim Domu Kultury lub na godzinę przed seansami w holu kina Iskra. Karnety na kolację + film do nabycia w partnerskich restauracjach. Zapisy do Tawerny Fisza odbywają się pod numerem telefonu 730 023 730, a do Ogródka Pod Jabłoniami 500 081 940.
Napisz komentarz
Komentarze