Dyskusyjny Klub Filmowy Kinochłon postanowił połączyć sztukę kulinarną i filmową. Zaserwuje nam ucztę dla ciała i ducha proponując wydarzenie pod hasłem „Filmujemy, czyli mini przegląd kina kulinarnego”. Wraz ze swoimi partnerami Ogródkiem Pod Jabłoniami, Tawerną Fisza Concept by Marcin Budynek i Films for Food pokaże dwa filmy o sztuce gotowania. Przegląd obędzie się 13 i 14 listopada. Pierwszego dnia wydarzenia w Kinie Iskra obejrzeć będzie można film pod tytułem „Dziennik braci Roca. Szkocja" w reżyserii reż. Laura Otálora Pardo. Jedno z najsłynniejszych rodzeństw w światowej gastronomii, bracia Joan, Josep i Jordi Roca to spadkobiercy rodzinnej tradycji, która doprowadziła ich do stworzenia jednej z najlepszych restauracji na świecie o nazwie El Celler de CanRoca. Kierując się ciekawością, spragnieni nowej wiedzy, wyruszają w ekscytującą podróż po Szkocji. Podczas podróży bracia odkrywają nieznane produkty rolników, hodowców i poznają najbardziej innowacyjnych lokalnych kucharzy. Dla wielu zaskakujący może być fakt, że Szkocja, oprócz słynnej whisky i tradycyjnej haggis, może pochwalić się wspaniałą gastronomią oraz szeroką gamą produktów, które śmiało mogą konkurować z najlepszymi na świecie. Bracia Roca biorą na siebie spore wyzwanie, mianowicie muszą powrócić do tradycji i rzucić na nią nowe światło, przedstawiając mieszkańcom Szkocji, jak i ludziom na całym świecie, ukryte skarby, które leżą na ich ziemi. Finałem projektu jest spektakularne menu ich autorstwa, podsumowujące wszystko, czego nauczyli się o Szkocji. Partnerem tego pokazu będzie Tawerna Fisza Concept by Marcin Budynek, która po filmowej uczcie zaprasza do swojej restauracji na kolację tematyczną. Drugiego dnia, czyli 14 listopada Kinochłon zaprasza na pokaz filmu „Noma. My Perfect Storm" w reżyserii Pierre Deschamps. Obraz opowiada o najlepszej restauracji świata oraz o René Redzepim, człowieku który ją stworzył. Do Nomy, która mieści się w starej dzielnicy Kopenhagi w magazynach dawnej floty handlowej Danii, pielgrzymują krytycy, eksperci kulinarni, restauratorzy i smakosze z najbardziej odległych zakątków świata. Przyjeżdżają by poznać kunszt jednego z najbardziej znanych i cenionych współczesnych szefów kuchni. Wizjonera, którego nowatorskie podejście do lokalnych tradycji kulinarnych i rodzimych produktów zrewolucjonizowało kuchnię skandynawską. Noma, wyróżniona dwiema gwiazdkami Michelin, czterokrotnie zwyciężała w prestiżowym rankingu The World's 50 Best Restaurants. Po ponad dekadzie sukcesów jej twórca zamknął restaurację w dawnej siedzibie i podróżował po świecie przygotowując pop-upy w Tokio oraz Sydney, a w 2018 roku otworzył Nomę 2.0, w nowej formule i w innej części Kopenhagi. Partnerem spotkania z Nomą będzie Ogródek Pod Jabłoniami, który specjalną kolację, inspirowaną daniami Nomy przygotuje 5 grudnia. Bilety na filmy w cenie 15 zł (lub karnet DKF) do nabycia w Miejskim Domu Kultury
lub na godzinę przed seansami w holu kina Iskra. Karnety na kolację + film do nabycia w partnerskich restauracjach. Zapisy do Tawerny Fisza odbywają się pod numerem telefonu 730 023 730, a do Ogródka Pod Jabłoniami 500 081 940.
Kulinarne dzieła w świetle kamery
Przed smakoszami i kinomanami zapowiada się niezwykłe wydarzenie. Dyskusyjny Klub Filmowy „Kinochłon” w Augustowie przygotował bowiem coś dla ducha i ciała. W listopadzie zaprezentuje dwa filmy, których bohaterem będzie sztuka kulinarna, a do tego dwie augustowskie restauracje zorganizują wieczory z pysznymi daniami.
- 05.11.2019 19:15 (aktualizacja 13.04.2023 11:08)

Reklama
Napisz komentarz
Komentarze