Jolanta Wojczulis
Przez dwa dni w Augustowie amatorzy zdrowego i ekologicznego żywienia mieli prawdziwe eldorado. Podczas targów zaprezentowało się bowiem 100 producentów ekologicznej żywności, regionalnych przysmaków i właścicieli gospodarstw agroturystycznych z Podlasia. Na targach można było nabyć ekologiczne wędliny, sery, pachnące zioła, pyszne pesto z czosnku niedźwiedziego czy domowe chleby. Nie zabrakło również ekologicznych nalewek, napojów oraz różnego rodzaju miodów. Wśród wystawców znaleźli się także producenci rękodzieła w tym tkanin, ceramiki użytkowej, wyrobów z drewna, wikliny, gliny oraz obrusów i haftów. Dodatkowo zaprezentowana została bogata oferta agroturystyczna naszego regionu.
Targi tradycyjnie cieszyły się dużym zainteresowaniem, a ci z którymi rozmawiałam, przekonywali mnie, że takich przedsięwzięć powinno być więcej.
-Nie zawsze można dotrzeć do producentów takich wyrobów, a tu mamy ich w jednym miejscu. To dobra promocja miasta i całego naszego regionu, a także osób wytwarzających takie wspaniałości –powiedziała mi młoda kobieta. –Szkoda, że takie targi odbywają się tylko raz w roku, moim zdaniem to zdecydowanie za mało.
W programie dwudniowej imprezy, poza zwiedzaniem stoisk, augustowianie i turyści mogli nie tylko dobrze zjeść, ale także obejrzeć występy różnych artystów, od tych działających pod skrzydłami Augustowskich Placówek Kultury, czyli Teatru Piosenki APK, Melodii, Kavem FolkGroup i Zespołu Tańca Ludowego Bystry, aż po skrzypków, akordeonistów i innych artystów promujących sztukę ludową.
Organizatorem targów, których honorowym patronem było Minister Rolnictwa i RozwojuWsi,był Urząd Miejski w Augustowie oraz Oddział Terenowy KOWR w Białymstoku.
Napisz komentarz
Komentarze