-Targi Agro-Eko-Turystyczne cieszą się popularnością w naszym mieście już od lat. Po dwuletniej przerwie wznowiliśmy ich organizację w poprzednim roku. Także można powiedzieć, że była to druga odsłona nowej edycji –informuje Anna Jastrzębska, dyrektor Augustowskich Placówek Kultury, współorganizator przedsięwzięcia. -W tym roku zaprezentowało się ponad 80 producentów ekologicznej żywności, regionalnych przysmaków i właścicieli gospodarstw agroturystycznych. Na targach zatem można było nabyć między innymi ekologiczne wędliny, sery, pachnące zioła, pyszne pesto z czosnku niedźwiedziego czy domowe chleby. Nie zabrakło również ekologicznych nalewek, napojów w tym lemoniady na bazie pokrzyw czy innych ziół oraz różnego rodzaju miodów. Wśród wystawców znaleźli się także producenci rękodzieła w tym tkanin, ceramiki użytkowej, wyrobów z drewna, wikliny, gliny oraz obrusów i haftów.
Dwudniowej imprezie towarzyszyły zespoły folklorystyczne, pokazy kulinarne oraz konkursy dla dzieci, a wszystko to było zgodne z tematyką targów, czyli ze zdrową żywnością oraz zdrowym życiem.
Chętnych do nabywania smakowitych, zdrowych produktów oraz ekologicznych napitków nie zabrakło, tym bardziej, że pogoda sprzyjała przedsięwzięciu. Przez dwa dni bowiem w Augustowie gościło słońce i wysokie temperatury.
Organizatorem targów byli: Agencja Rynku Rolnego, Urząd Miejski w Augustowie oraz Augustowskie Placówki Kultury.
Napisz komentarz
Komentarze